Tuesday, 8 February 2011

Lawa Ikan (KeRaBu IkAn MeNtAh)


Bahan:
5 - 6 ekor ikan tamban
1 bawang merah besar tapi saiz kecil *dicincang halus*
4 - 5 biji cili api *dicincang halus*
kacang panjang *dihiris halus*
bunga kantan *dihiris halus*
daun kesum *dihiris halus*
timun batang *takde stok, tak taruk kali ni*
2 biji limau nipis (ambil jusnya)
sedikit belacan
garam
1 sudu besar budu *jika suka*

Cara:

1. Ikan diambil isi dan potong hipis-nipis
2. Sementara itu gaulkan semua bahan lain diikuti dengan ikan yang di potong
3. Perasakan dengan garam.
4. LAWAR nak kena ada rasa masam, masin dan pedas.
5. Sedia untuk dihidangkan... :)

No comments:


EnGiNe MaKlUmAt