Monday, 26 May 2014

SUP TULANG HOMEMADE BY CIK WAN

Sebenarnya dah lama tak mengup entry kat blog ni.. Tak tau angin apa tah rasa masalas semacam jer... pembawakan kut.. huhhuu... hope2 la baby dalam ni lepas ni tak jd pemalas mcm tu... Alkisahnya nak cerita tentang permintaan orang kat umah tu... alahaihai mengalahkan org yang bawak budak la pulak... Nak makan sup tulang.. Dua minggu berturut-turut lak tu minta massakkan sup tulang.. aduhai en abg... Jum kita layan sup tulang ni jap...

SUP TULANG HOMEMADE BY CIK WAN..

BAHAN2:

1/2 Kg Tulang Rusuk or sekutunya
2 batang  sadeli
2 biji ubi kentang
1 labu/sebiji bawang holland
1 peket rempah sup adabi
1/2 peket rempah kurma adabi
rempah 3 sekawan
1 bungkus sup bunjut (tulang)
4 biji bawang merah (cincang or tumbuk kasar)
2 ulas bawang putih (cincang or tumbuk kasar)
1 inci halia (cincang or tumbuk kasar)
Minyak Masak untuk menumis

Cara2 Masak:

Cuci bersih2 tulang tusuk dan rebus sehingga empuk (guna rice cooker lagi cepat empuk).
Panaskan minyak dan tumis rempah tiga sekawan seketika dan masukkan bahan2 yang telah ditumbuk td.. biarkan garing sedikit kemudia masukkan bancuhan rempah sup dan rempah kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air.. tumis sehingga pecah minyak.. Masukkan rempah yang dimasak kedalam tulang yang direbus.. sukatan air terpulang kepada anda.. kalau mahu sup pekat kurangkan air dan sebaliknya.. masukkan sup bunjut, kentang.. masak sampai kentang empik.. masukkan batang sedeli dan bawang besar hollan..masukkan garam dan bahan perasa.. renehkan selama 20 minit...

Tadddaaaa.... Sup tulang in the house..



Begini la rupanya..


No comments:


EnGiNe MaKlUmAt