SUP TULANG HOMEMADE BY CIK WAN..
BAHAN2:
1/2 Kg Tulang Rusuk or sekutunya
2 batang sadeli
2 biji ubi kentang
1 labu/sebiji bawang holland
1 peket rempah sup adabi
1/2 peket rempah kurma adabi
rempah 3 sekawan
1 bungkus sup bunjut (tulang)
4 biji bawang merah (cincang or tumbuk kasar)
2 ulas bawang putih (cincang or tumbuk kasar)
1 inci halia (cincang or tumbuk kasar)
Minyak Masak untuk menumis
Cara2 Masak:
Cuci bersih2 tulang tusuk dan rebus sehingga empuk (guna rice cooker lagi cepat empuk).
Panaskan minyak dan tumis rempah tiga sekawan seketika dan masukkan bahan2 yang telah ditumbuk td.. biarkan garing sedikit kemudia masukkan bancuhan rempah sup dan rempah kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air.. tumis sehingga pecah minyak.. Masukkan rempah yang dimasak kedalam tulang yang direbus.. sukatan air terpulang kepada anda.. kalau mahu sup pekat kurangkan air dan sebaliknya.. masukkan sup bunjut, kentang.. masak sampai kentang empik.. masukkan batang sedeli dan bawang besar hollan..masukkan garam dan bahan perasa.. renehkan selama 20 minit...
Tadddaaaa.... Sup tulang in the house..
Begini la rupanya..
No comments:
Post a Comment